Ny Bloggdesign :D
Shopping
Det påstås att det är få länder i världen som har så attraktiva och billiga varor som Kina. Beijing, Shangaji och Guangzhou börjar alltmer likna HongKong i shopping utbud och varuhusen är mer lyxiga än vad det var förut.
I Kina gäller det att inte förköpa sig de första dagarna (vilket är lättare sagt än gjort), man ska binda tiden tills man får ett hum om priserna och vet vad saker man vill ha egentligen har för värde. Som regel måste man köpslå om allt, från yoghurt till massage, och vara beredd på att alla försöker få oss att betala mer än vad varan egentligen kosta.
Det kan vara svårt att hitta samma vara som man tycker om igen, så är det någonting man verkligen vill ha och tycker om så ska man köpa det direkt.
Förutom vanliga marknader för turister som finns runt alla sevärdheter, är vanliga kinesiska varuhus bra fyndplatser för vardagsföremål.
Utomhusmarknader, nattmarknader och loppmarknader är billiga och anses vara väldigt roliga.
Men vad ska man köpa då?
Om du är en person som älskar te ska du självklart passa på att köpa det i Kina. Många av téen i Kina görs på hemma plan.
Fotoutrustning och tillbehör i Beijing är väldigt billigt om man håller sig till kinesiska fabrikat. Om du ska köpa något elektroniskt ska du hålla utkik efter inhemska bärbara dvd-spelare. Andra elektroniska apparater är japanska fabrikat och kostar lika mycket som här hemma i Sverige.
Och så finns det siden! Kineserna var det första folk som kunde framställa siden och i århundraden var det en stor exportvara. Många turister handlar med sig sidentyger som billigt (kostar mellan 30-200 svenska kronor beroende på kvalité)
Det finns många butiker i Beijing som säljer sidentyg i meter eller konfektion.
Under den varma årstiden är bomullskläder attraktiva och under vintertid är dunjackor och dunkappor som har bra kvalitet och modeller till bra priser. Och det finns stort utbud av pälsvaror.
Det finns mycket av mode- och märkeskläder. Alla varuhus har kinesiska och västerländska kläder som är billiga. Det finns även andra kända Ameriskanska och europeiska varumärken som är lite lägre än i Sverige.
Lite senare kommer jag skriva upp adresser på handelsplatser.
bilder tagna från http://www.stenborg.com/beijing2007/panjiayuan.htm
bilderna är tagna från google.se
Zaoshanghao - Godmorgon

På tal om OS i Beijing...

Moderna Historierna
I Kina, inte för länge sen, har det hänt många politiska händelser om ägt rum i Beijing.
Den 4 maj 1919 demonstrerade de 3000 studenter på Tiam' anmen mot den dåvarande regeringen. Det ses som en början på Kinas kamp för självständighet.
Under åren 1937-1945 ockuperade japanerna Beijing.
1950-1960 ändrades Beijings utseende. Stadsmuren revs av ideoliska skäl för att man ville ge plats åt trafiken sa man.
Tian'anmen utvigdes och Chang'an avenyn breddades. Man började bygga upp stora industrier, administrationsbyggnader, bostadsområden och universitet.
1990 talet och framåt har bevittnat omfattande rivningar och förändringar i stadsbilden. Levnadsstandarden har stigit och alla samhällsgrupper har fått bättre ekonomiskt.
År 2001 meddelas det att Beijing ska stå värd för olympiska spelen 2008. Så redan 2001 börjar förbredelserna för 7 år framåt.
Chang'an avenyn
Kinesiska Nyåret °
Kinesernas största och viktigaste helg är det Kinesiska Nyåret. Den infaller alltid efter vintersolståndet som brukar inträffa under perioden 21 januari – 19 februari. och vid den andra nymånen . Den kinesiska kalenderns månader är inte lika som I vår kalender därför brukar det vara en variation på datum.
I Kinesernas kalender är en månad 29,5 dagar och den baseras på månadens fyra faser som också är 4 veckor. Det är alltid nymånen som inleder en ny månad. Nymåne innebär att månen inte syns från jorden, för den befinner sig mellan jorden och solen. Kinesiska kalender används när det gäller kinesiska högtider och helger.
Inför nyåret städar man hela huset och det är röd färg som gäller för pynt. Den röda färgen symboliserar lycka och det vill ju alla ha. Dekorationer kan tillexempel vara lycktor som hängs upp, röda pappersark med lyckhälsningar. Oavsett vart man är så reser man hem till familjen och firar nyåret med nära och kära. Helgen firas I 3 dagar, det utgör också inledningen på vårfesten som firas I hela 15 dagar.
Under firandet hälsar man som sagt på hos släktingar, nära och kära. Man äter mycket god mat, t.ex. Jiăozi som är en pastaknyten som innehåller kött eller grönsaker. Man smäller gärna nyårsraketer för att skrämma bort onda andar. Barnen får kort med lycko färgen röd med pengar I. Kuvertet symboliserar det kommande årets lycka och rikedom.
Det kinesiska nyåret 2011 kommer att infalla den 2 februari och det blir kaninens år. Så om du är född 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999 eller 2011 är det här just ditt år.


Sevärheter

Mittens Rike

Beijing...

Ni Hao!
