Ny Bloggdesign :D

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Shopping

Det påstås att det är få länder i världen som har så attraktiva och billiga varor som Kina. Beijing, Shangaji och Guangzhou börjar alltmer likna HongKong i shopping utbud och varuhusen är mer lyxiga än vad det var förut.

 

I Kina gäller det att inte förköpa sig de första dagarna (vilket är lättare sagt än gjort), man ska binda tiden tills man får ett hum om priserna och vet vad saker man vill ha egentligen har för värde. Som regel måste man köpslå om allt, från yoghurt till massage, och vara beredd på att alla försöker få oss att betala mer än vad varan egentligen kosta.

 

Det kan vara svårt att hitta samma vara som man tycker om igen, så är det någonting man verkligen vill ha och tycker om så ska man köpa det direkt.

 

Förutom vanliga marknader för turister som finns runt alla sevärdheter, är vanliga kinesiska varuhus bra fyndplatser för vardagsföremål.

Utomhusmarknader, nattmarknader och loppmarknader är billiga och anses vara väldigt roliga.

 

Men vad ska man köpa då?

Om du är en person som älskar te ska du självklart passa på att köpa det i Kina. Många av téen i Kina görs på hemma plan.

Fotoutrustning och tillbehör i Beijing är väldigt billigt om man håller sig till kinesiska fabrikat. Om du ska köpa något elektroniskt ska du hålla utkik efter inhemska bärbara dvd-spelare. Andra elektroniska apparater är japanska fabrikat och kostar lika mycket som här hemma i Sverige.

 

Och så finns det siden! Kineserna var det första folk som kunde framställa siden och i århundraden var det en stor exportvara. Många turister handlar med sig sidentyger som billigt (kostar mellan 30-200 svenska kronor beroende på kvalité)

 

Det finns många butiker i Beijing som säljer sidentyg i meter eller konfektion.

 

Under den varma årstiden är bomullskläder attraktiva och under vintertid är dunjackor och dunkappor som har bra kvalitet och modeller till bra priser. Och det finns stort utbud av pälsvaror.

Det finns mycket av mode- och märkeskläder. Alla varuhus har kinesiska och västerländska kläder som är billiga. Det finns även andra kända Ameriskanska och europeiska varumärken som är lite lägre än i Sverige.

 

Lite senare kommer jag skriva upp adresser på handelsplatser.

 

 

 

 

bilder tagna från http://www.stenborg.com/beijing2007/panjiayuan.htm

 

bilderna är tagna från google.se


Zaoshanghao - Godmorgon

Förr igår fick jag äntligen mejl från tjejjen jag ska bo med i 10 dagar i Kina. Jag blev jätte glad när jag såg de där kinesiska tecknena :D
Det här är brevet hon skickade mig.
Hello,
Nice to see you, Seyma. I am glad to hear that you will come to China.
Please allow me to introduce myself. I'm Xin Yayi.  My english name is Sophia (det kanske är så att hon heter Sophia för att det ska vara lättare för oss att komma ihåg) I'm 14 years old. i was born in beijing. I'm an outgoing girl. I like listening to music, too. My favourite subject is English (mine too ;D) But i don't like math, So I'm not good at math.
What about you? Do you have a QQ number? (?) I want to be your friend.
Xin Yayi.
Det här låååter bra :D Hon skickade äen med bilder på sig själv och hennes familj. Det känns bra att veta vilka man kommer hamna hos, inte lika rädd längre :P

På tal om OS i Beijing...

Här kan ni se öppningsceremonin, jag kunde inte lägga in Videon, det är något fel med blogg.se
Öppningsceremonin :D

Moderna Historierna

I Kina, inte för länge sen, har det hänt många politiska händelser om ägt rum i Beijing.

Den 4 maj 1919 demonstrerade de 3000 studenter på Tiam' anmen mot den dåvarande regeringen. Det ses som en början på Kinas kamp för självständighet.

 

Under åren 1937-1945 ockuperade japanerna Beijing.

1950-1960 ändrades Beijings utseende. Stadsmuren revs av ideoliska skäl för att man ville ge plats åt trafiken sa man.

Tian'anmen utvigdes och Chang'an avenyn breddades. Man började bygga upp stora industrier, administrationsbyggnader, bostadsområden och universitet.

 

1990 talet och framåt har bevittnat omfattande rivningar och förändringar i stadsbilden. Levnadsstandarden har stigit och alla samhällsgrupper har fått bättre ekonomiskt.

 

År 2001 meddelas det att Beijing ska stå värd för olympiska spelen 2008. Så redan 2001 börjar förbredelserna för 7 år framåt.

 

 


Chang'an avenyn



Olympiska spelen i Bejing


(Bilderna är tagna från google)

Kinesiska Nyåret °

Kinesernas största och viktigaste helg är det Kinesiska Nyåret. Den infaller alltid efter vintersolståndet som brukar inträffa under perioden 21 januari – 19 februari. och vid den andra nymånen . Den kinesiska kalenderns månader är inte lika som I vår kalender därför brukar det vara en variation på datum.

I Kinesernas kalender är en månad 29,5 dagar och den baseras på månadens fyra faser som också är 4 veckor. Det är alltid nymånen som inleder en ny månad. Nymåne innebär att månen inte syns från jorden, för den befinner sig mellan jorden och solen. Kinesiska kalender används när det gäller kinesiska högtider och helger.

Inför nyåret städar man hela huset och det är röd färg som gäller för pynt. Den röda färgen symboliserar lycka och det vill ju alla ha. Dekorationer kan tillexempel vara lycktor som hängs upp, röda pappersark med lyckhälsningar. Oavsett vart man är så reser man hem till familjen och firar nyåret med nära och kära. Helgen firas I 3 dagar, det utgör också inledningen på vårfesten som firas I hela 15 dagar.

Under firandet hälsar man som sagt på hos släktingar, nära och kära. Man äter mycket god mat, t.ex. Jiăozi som är en pastaknyten som innehåller kött eller grönsaker. Man smäller gärna nyårsraketer för att skrämma bort onda andar. Barnen får kort med lycko färgen röd med pengar I. Kuvertet symboliserar det kommande årets lycka och rikedom.

Det kinesiska nyåret 2011 kommer att infalla den 2 februari och det blir kaninens år. Så om du är född 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999 eller 2011 är det här just ditt år.

(taget från Google.com)
(taget från Google)

Sevärheter

Tian'anmen - Himmelska fridens torg

Denna ställe är en viktig symbol för både det historiska och det moderna Kina. Den långa fridens aveny och alla turister, utlänningar och kineser kommer hit. Där ligger flera av Folkrepublikens viktigaste monument och byggnader. Norr om palatset ligger också parkerna från kejsardynastin.
Himmelska Fridens Torg är Beijings politiska och kulturella centrum, och är känd över hela världen  och är ett av de största torgen som finns. Det får plats ungefär 500.000 människor och har en area på 44 hektar. Stället förnyades då plattorna byttes mot Granit, det planterades gräs på både längssidorna. Det blev jätte vackert. Det är till och med förbjudet att en leda cykel över torget.

Mittens Rike

Tänk dig en tupp. Utan ben. Tänk dig den här tuppen på en karta. Vid halsen, där ligger Beijing - Mittens Rike.

Beijing är en gammal stad. Sedan urminnes tiderhar människor bott i trakten.
I över 800 år och 5 dynastier (Liao, Jin, Yuan, Ming och Qing) har Beijing varit landets huvudstad.
Yuandynastin leds av Kublai Khan, den första kejsaren av Yuandynastin. Han valde att bygga sin huvudstad i norr på resterna av äldre bebyggelse. Det var staden Khanbalik med 400.000 invånare och som då var världens största stad. Kublai Khan, eller Shi Zhu som han också kallades, befäste huvudstaden med en stadsmur och byggde upp ett stort palats.
Men byggnaderna från hans tid är idag raserade. Det bara den "Vita pagoden" som fortfarande existerar. De norra delarna av statsmuren finns också kvar.
Den förbjudna staden - Kejsar palatset
är en vallgrav i mitten av kejsarstaden. Man kan likna det gamla Beijing vid" en ask i en ask i en ask".
Den är 14 km lång och 12 m hög. Muren omgärdar stadens city. Utanför muren löper en vallgrav och som bruk när muren byggdes användes ägg, ris och sand. Två portar fångade fienden på en innergård med höga släta väggar, omöjliga att ta sig uppför.
Det här är en liten del av historian jag kommer berätta mer om.

Beijing...

Det är aldrig lätt att förstå Kinas långa historia. De flesta museer och sevärdheter i Kina saknar ibland information på engelska. Det räcker inte bara att känna till Beijings utveckling, även om det är lite så måste man kunna om Beijings historia för att förstå sig på vissa sevärdheter.

Därför ska jag berätta om Beijings historia.
En beskrivning av Kina beskrivs lätt i en bok " Mittens Rike " av Johan Björkstén. Eller vill man möta Kina på hemma plan kan man besöka Östasiatiska museet i Stockholm.



Ni Hao!

Mitt namn är Seyma och jag går i Vibyskolan i 9:an. Den 17 mars ska Vibyskolans 9:or och Runans 8:or få chansen att åka till Kina. Det är första gången skolan är med på ett sådant utbyte med Kina.
Vi ska åka till Beijing och bo hos olika familjer. Vi kommer få uppleva Kinas kultur och lära oss språket och få se på saker närmare istället för att bara läsa på böcker.

Men innan vi åker vill jag ändå läsa om landet för att veta mer om dess historia och ha en inblick i vad man kan hitta på i Beijing. Även Tips på vad man kan göra , vart man ska handla och inte handla och mycket fler.

Det här är ett projekt arbete.

Seyma





Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0